Tuesday, April 21, 2009

Pertemuan itu....

Kerapkali kita terlupa atau terkadang kita kurang percaya bahawa sesungguhnya perancangan Allah itu adalah perancangan yang terbaik buat kita, hambaNYA.. Namun, peristiwa itu (“,) telah menyedarkan kita bahawa besarnya Kuasa Allah dalam menyusun segala sesuatu. Sesuatu yang kita rancangkan mustahil untuk dicapai tanpa keizinanNya..

Alhmdulillah, Jumaat (170409) yang lalu, saya merancang untuk ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur di PWTC bersama Aisyah. Kami berjanji untuk berjumpa di Stesen Komuter Putra. Dari kolej, saya bersama dengan rakan saya, kuchiki_rukiya. Dengan izin Allah, Aisyah yang keseorangan itu yang tiba dahulu di stesen. Terpaksa lah dia menanti saya di sana.

Berpusing-pusing kami di dalam PWTC berbekal semangat yang membara (“,) untuk mencari booth2 yang tersenarai dalam kepala masing-masing. Antara booth2 yang dicari ialah :

1. Booth Galeri Ilmu Sdn Bhd (GISB)

2. Booth Telaga Biru Sdn Bhd (jumpa kak Fatimah adi kat sini. Dia kerja kt sini)

3. Booth Jemari Seni

4. Booth AnaMuslim

Alhamdulillah, hajat untuk mengunjungi booth2 tersebut tercapai. Dalam kepeningan mencari booth2 tersebut, sempat juga singgah di booth Hijjaz Records, Inteam Records, PTS, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Al-HIdayah dan tidak dilupakan booth Elsevier dan juga booth2 yang jual buku-buku medical (international punya). Seronok tengok buku2 yang berkaitan dengan medical ni, tapi apakan daya, takdak budget untuk buku2 itu.

Yang paling tidak dapat dilupakan, sedang kami duduk2 di booth AnaMuslim [kerana saya sibuk mengisi boring langganan AnaMuslim untuk Nuha-dapat jugak tshirt free untuk cik adik tuh], tiba-tiba ada orang datang menegur kami. Hampir2 terjerit saya dan Aisyah melihat orang yang menegur kami. Manakan tidak, dah lama merancang untuk berjumpa, alih-alih, kat pesta buku kita berjumpa. J Afwa datang bersama dengan ‘coursemate’ dia. 6 orang. Bila dah jumpa kami, Afwa pon join kami berpusing-pusing dalam PWTC untuk membeli buku.


Jam 4 petang, kami bergerak pulang menaiki komuter ke stesen Mid Valley. Dari Mid Valley, kami menaiki bas untuk pulang ke kolej saya, Kolej Alamanda. Afwa dan Aisyah pon turut serta memandangkan dah lama mereka berhasrat nak sampai ke Alamanda.

Alhamdulillah, dalam kekalutan masing-masing untuk menghadapi final exam, Allah masih memberi kita kesempatan untuk berjumpa. Bukan sekadar berjumpa, tetapi duduk, tidur dan makan bersama-sama. Banyak cerita yang telah di’update’ dan juga sesi luahan rasa. (“,)

Apa-apa pun, kenangan ini sangat indah dan akan kusematkan di dalam hati. Terlerai sudah rindu yang berbungkam di hati sekian lama. Semoga Allah melimpahkan rahmat, kasih sayang dan redhaNYA ke atas ukhwah kita ini..

No comments:

Post a Comment