Friday, May 20, 2011


Salam’alaik buat semua yang sudi menjengah laman ini..

Moga Allah redha diri saya dan juga diri kalian..

Post kali ini, saya ingin berkongsi sedikit input yang saya terima semasa saya mengikuti seminar “Success As A Graduate (SAAG)” di UiTM Puncak Alam tempohari. Seminar ini diadakan bagi memberi pendedahan kepada bakal2 graduan Fakulti Sains Kesihatan tentang communication skill, cara membuat resume serta tips2 dan persiapan sebelum dan semasa interview session. Seminar tersebut telah dikendalikan dengan begitu berkesan oleh Encik Idzhar Jumali, seorang motivator juga seorang penasyid dari kumpulan Nowseeheart.

Di sini saya ingin kongsikan salah satu input yang telah disampaikan oleh Encik Idzhar iaitu Langkah2 untuk Mencapai Kecemerlangan.

Setiap dari kita semestinya mengimpikan kecemerlangan di dalam hidupnya. Sebagai seorang pelajar, tentunya sesorang itu mahu mencapai kecemerlangan di dalam akademik dan bagi yang sudah bekerjaya, tentunya mengharapkan kecemerlangan dalam bidang kerjanya. Tetapi, jika kita melihat dalam skop yang lebih meluas dan mendalam, tentunya kita akan mengharapkan kecemerlangan dan kejayaan dalam setiap aspek dalam kehidupan kita, bukan sahaja di dunia, tetapi juga di akhirat sana.

Antara yang dikongsikan oleh penceramah ketika seminar ini, terdapat 13 langkah yang perlu diambil bagi kita mengejar kecemerlangan tetapi saya akan berkongsi 9 daripada langkah2 ini.

  • Tumpuan positif

® Dalam erti kata lain, kita harus focus dalam setiap apa yang kita lakukan. Daripada kita memikirkan apa yang kita nak hindari, ianya lebih elok jika kita memikirkan apa yang hendak dicapai.

® Apa yang nak dihindari lebih membawa kepada aspek negative sedangkan apa yang hendak kita capai bersifat lebih positif. Jadi, haruslah kita menukarkan gaya kita berfikir, dari ‘apa yang dihindar’ kepada ‘apa yang hendak dicapai’. Dalam erti kata lain, berfikirlah secara positif dalam setiap aspek dalam kehidupan.

  • Daya pemerhatian

® Daya pemerhatian yang baik adalah bagaimana kita melihat sesuatu benda atau kejadian yang berlaku.

® It is how we look something. Whether we look or we see.

® It is different between LOOK and SEE. LOOK bermaksud kita melihat sedangkan SEE bermaksud kita memerhati.

® Memerhati lebih membawa makna kita melihat dan memikirkan dengan lebih mendalam akan sesuatu itu. Jadinya, it is good and better for us to SEE whatever happen in our life compared to just LOOK at it.

  • Ganti yang buruk dengan yang baik

® Menggantikan apa yang buruk dengan sesuatu yang baik memerlukan kepada satu proses dan usaha. Usaha yang bermula dari diri kita sendiri, untuk menjadikan hidup ini lebih bermakna dan berada dalam keadaan yang baik.

  • Kawalan emosi

® EMOSI :: Juga membawa maksud Ego, Marah, Omel, Sedih, Iri. Gabungan dari kelima2 perkataan itu membawa kepada perkataan EMOSI.

® Bagaimana kita mahu mengawal emosi kita? Disini saya kongsikan teknik2 breathing (pernafasan) untuk mengawal emosi kita. Breathing technique ini adala sesuatu yang simple tetapi praktikal. Ianya dapat diaplikasikan di mana jua, dalam apa jua keadaan sekalipun. Terdapat 4 cara dalam teknik pernafasan ini.

· Pertama: Tarik nafas melalui hidung, hembus melalui hidung

§ Cara ini akan mengurangkan rasa gemuruh.

· Kedua: Tarik nafas melalui hidung, hembus melalui mulut

§ Cara ini akan mengurangkan rasa marah dan memberi rasa kelegaan.

· Ketiga: Tarik nafas melalui mulut, hembus melalui hidung

§ Cara ini akan meningkatkan daya fikir.

· Keempat: Tarik nafas melalui mulut, hembus melalui mulut

§ Cara ini akan mengurangkan rasa sakit.

® Jika dilihat kembali, sememangnya keempat2 teknik pernafasan ini sememangnya kita aplikasikan dalam kehidupan kita, Cumanya, ia berlaku diluar sedar. Semoga teknik yang saya kongsikan ini, dapat kita aplikasikan dalam kehidupan kita sebagai satu usaha kita untuk mengawal emosi kita.

  • Hati sebagai Indeks rasa tenang

® Seperti biasa, apa yang terdetik di hati kita, pastinya akan terzahir pada emosi dan perlakuan kita. Dan juga, apa yang kita lakukan, pastinya akan memberi impak kepada hati kita. Sebagai contoh, jika kita melakukan sesuatu perkara yang tidak elok atau tidak baik, pastinya hati kita akan berasa tidak tenang selepas melakukan perkara tersebut.

  • Berjaya

® Dalam mengejar kecemerlangan, kita harus mengingati dari mana asal usul kita. Begitu juga bila kita telah Berjaya, jangan sekali2 melupakan asal usul kita. Jangan sesekali melupai jasa orang-orang yang telah membantu kita dalam kita menggapai kejayaan itu. Paling penting, jangan lupa segala jasa dan pengorbanan ibu bapa kita, yang telah mendidik kita sedari kecil tanpa sedikit pon rasa jemu.

  • Natijah yang baik

® Natijah yang baik hanya akan diperolehi dari hasil usaha dan keyakinan kita dalam melakukan sesuatu. Apa yang pasti, usaha dan keyakinan itu mestilah bersandarkan kepada sesuatu yang baik, barulah ia akan menghasilkan natijah yang baik.

  • Usah berlengah

® Usah berlengah dalam kerja-kerja yang kita lakukan dalam usaha untuk mencapai kecemerlangan.

® Apa yang perlu kita ingat ialah, SEMALAM telah berlalu, HARI INI adalah satu peluang dan ESOK adalah sesuatu yang tidak pasti. Jadi, haruslah kita tidak bertangguh-tangguh dalam melaksanakan sesuatu perkara.

  • Syukuri nikmat

® Bersyukur dengan segala apa yang dianugerahkan oleh Allah kepada kita. Bahkan, apabila ditimba musibah atau diuji dengan sesuatu dugaan, bersyukurlah kerana itu tandanya, kita masih dalam pandangan Allah dan itu juga tanda Allah sayangkan kita.

® Hakikat seorang manusia, apabila sesuatu itu ADA, dia JARANG BERSYUKUR. Apabila sesuatu itu TIADA, dia RISAU. Apabila sesuatu itu HILANG, baru dia TERASA dan apabila sesuatu itu dia DAPAT, dia mudah JEMU. Itu semua tanda2 orang yang tidak mensyukuri nikmat yang ada padanya.

Sesungguhnya, laluan dan perjalanan untuk mengejar kecemerlangan bukanlah sesenang dan semudah yang disangka. Pelbagai ranjau, mehnah dan onak duri harus kita tempuhi. Pelbagai langkah, teknik dan juga perancangan harus dirangka bagi memastikan kita Berjaya menggapai kecemerlangan yang diimpikan.

Apa yang saya kongsikan ini hanyalah cebisan dari persiapan yang perlu kita ada untuk mencapai kecemerlangan. Masih banyak lagi aspek dan perkara2 lain yang perlu diambil kira dalam mengejar kecemerlangan. Kecemerlangan di dunia juga di akhirat.

Maafkan saya atas entri yang sangat panjang ini. Moga member manfaat buat diri ini terutamanya.. juga buat diri anda yang membacanya.

Moga Allah redha~~

No comments:

Post a Comment